Restavriranje bronastih spomenikov

Po večini imajo vsi starejši kipi pritrdila narejena iz železa, kar pomeni, da počasi oksidirajo in začnejo propadati. Ko pritrdila preparijo do zadostne mere obstaja velika možnost, da spomenik postane nestabilen in s tem nevaren. Ko se kip enkrat na dotik začne premikati postane zelo mikaven za odtujitev. Če so pritrdila izdelana strokovno z večnimi materiali je skrb, da bi spomenik odtujili odveč. 

Sanacija kipa ponavadi izgleda tako, da strokovno pregledamo kip, ter z naročniki in ostalo stroko odločimo katero pot bomo izbrali. Nato se lotimo dela - kip odpeljemo v delavnico kjer porežemo stara preparela železna pritrdila ter jih nadomestimo z inox ali bronastimi pritrdili. Na kipu ponavadi nastanejo razpoke zaradi nateznih sil. Površina postane porozna zaradi oksidacije cinka v sestavi brona. Vse te poškodbe previdno popravimo in uredimo statiko spomenika če je to potrebno. Nato sledi prenova patine. Kip očistimo in ga prpravimo na patiniranje. Ko je prpravljen, se z naročniki posvetujemo kakšna je bila prvotna patina in kip spatiniramo.V nekaterih primerih kjer patina ne kvari izpovedi kipa, patino puščamo čimbolj nedotaknjeno. Na koncu ga še zaščitimo z mikrokiristaličnim voskom, ki loči bron od atmosfere in s tem prepreči oksidacije.

Kipi so po večini narejeni iz brona, ki je pred vremenskimi vplivi zaščiten z mikrokristaličnim voskom. A tudi ta zaščita počasi izhlapi ter se izrabi. Nato vremenski vplivi naredijo svoje, kip začne oksidirati in spremnja svojo prvotno patino. Svoje doda tudi kisel dež, ki pospeši oksidiranje brona in na kipu se pojavijo svetle - zelenkaste lise - "ZELEN VOLK", skozi leta nabrana umazanija(smog, cvetni prah ... ) se zapeče na površino in spomenik v nekaterih primerih postane nerazpoznaven.